Hnojnický žíznivec 2024

◴ 08-2024, ✐ Jana,

 

Než dojde k vyhodnocení průběhu soutěže, představíme si jednotlivé účastníky: 

Na prvním místě v soupisce je uveden účastník Luk. Luk neboli Lukáš je po 2 letech známosti již prakticky domestikovaný Hnojničan, mezi místními je však znám pod přezdívkou zeťák z Brna. Lukáš se ve svém volném čase věnuje trenérství v pivopití. Jeho svěřenkyně Jana je na soupisce uvedena pod zkratkou Jan. Tato rodilá Hnojničanka žije však víc než dekádu v Brně a to se nejvíce projevuje na vymizení jejího moravskoslezského přízvuku. (Vědci z Brna však zjistili, že při překonání pomyslené hranice u Přerova se Janě kratky zobak vrací a mluví víc sprostě, krátce a úderně - tento jev se nazývá Hnojnicko-brněnský paradox.) 

Na třetím místě v soupisce je uveden účastník Lub, neboli Luba či Luboš. Tento rodák s Vémyslic, dnes však švarný jinoch ze Zbraslavi, přijel na závodiště v Hnojníku poprvé, ale už před necelým rokem se zúčastnil neoficiálního meetingu v Tyře, kde si nevedl vůbec špatně. Na Hnojnické půdě je to však jeho premiéra. Luboš na závodiště v Hnojníku nepřijel sám – doprovodila ho jeho manželka Monča, uvedená v soupisce pod zkratkou Mon. Monča, přestože je rodilá Brňačka, do Hnojníka taktéž přijela ze Zbraslavi poprvé a na rozdíl od všech ostatních závodníků nebude své hrdlo prolévat pivem z Obory ale vínem. Monča je v této manželské dvojici hlas rozumu, který má za úkol udržet závodníka Lubu naživu a v relativním fyzickém zdraví.

Na pátém místě v soupisce je závodník Tom. Dobrodruh Tom je v Hnojníku podruhé, takže místní terén a podmínky mu nejsou neznámé, také se zúčastnil přátelského utkání v Tyře, kde se však příliš neprojevil. Uvidíme, jestli své zkušenosti z Himalájí a Indonésie uplatní i tento víkend při Hnojnickém žíznivci. Neradi bychom viděli, kdybychom viděli přijet Toma bez jeho manželky Markéty, v soupisce uvedené pod zkratkou Mar. Marky se stejně jako Tom zúčastnila všech předchozích meetingů a ačkoli je její účast tradiční, nikdy nebyla tato rodačka z Brna považována za favoritku a černého koně utkání. Ale nepředbíhejme a nechme se překvapit.

Na předposledním místě v soupisce je pod zkratkou Jar uveden účastník Jara. Tento rodák z Moravského Krumlova a nynější reprezentant Rybníků přijel do Hnojníka také podruhé. Zúčastnil se přáteláku v Tyře a sám párkrát do roka pořádá vlastní soukromý turnaj, kde ve sparingu s Lukášem vylepšují svou kondici. Je velkým mrzením, že společně s Jarou nemohla přijet i jeho něžnější polovička Jana, která by tak vinné utkání s Mončou udělala svou účastní méně předvídatelné. Bohužel, někdo musí do rodiny nosit peníze, aby ten druhý mohl popíjet pivo na druhém konci republiky. Snad tedy příští rok.

Poslední účastnicí závodu je ďáblice ze Sušova (místní části obce Třanovice) Verča, která je v soupisce uvedena pod přezdívkou Kdyby náhodou. Tato světaznalá dáma, která za normálních podmínek přepije průměrného chlapa, se z rodinných důvodů zúčastnila pouze sobotní etapy závodu. 

 

Podle prvních výsledů, ovládl páteční etapu konzumačního závodu Hnojnický žíznivec s přehledem Jara s 8 velkými kousky na kontě. Takový výkon je obdivuhodný, protože Jara se k peletonu závodníků přidal v pátek jako poslední. Významný náskok jeho soupeřů byl pravděpodobně ale ta správná motivace, protože v něm piva mizely jedno za druhým. Lví podíl na tom určitě měla i složitá dopravní situace na českých dálnicích, která zapříčinila jeho pozdější příjezd. 

Jara svým tempem totiž velice brzy předběhl i Luboše, který si velice rychle po startu vytvořil slušný náskok (a to i když měl plné ruce práce se zaléváním Novákovic zahrady, tvorbou soupisky a zdobením dezertu k sobotní kávě). V průběhu večera Lubovo tempo mírně zvolnilo a do postele ulehal s průběžným výsledkem 7 vypitých velkých piv. 

(Poznámka rozhodčích: Při sledování video záznamu bylo zjištěno, že Jarovy piva byly z důvodu značného pěnění mylně započítávány jako velké. přestože jejich skutečná velikost byla někde mezi malým a velkým. Komise se tak rozhodla Jarovi odečíst 2 velké piva! Po korekci tak první místo obsadil Luboš se 7, Jara skončil na 3. příčce se 6 velkými.)

Na průběžné druhé místo se tak dostal favorit závodu Lukáš. Ani při hlubším zamyšlení nedokážeme vysvětlit, jak je možné že se Lukáš rozhodl dobrovolně odložit svůj start v závodu o hodinu a půl a vyrazit společně se závodníkem Tomem do divoké přírody Hnojníka a okolí pro keše. V konečném důsledku však ani opožděný start významně neovlivnil Lukyho formu a shlédnutí průběžných výsledků při jeho nástupu do závodu ho namotivovalo, aby byl on šampiónem této výzvy. Lukáš zvolil svou oblíbenou taktiku popíjení malých piv a ve svižném a konstantním tempu se s 11 malými kousky propil k průběžně druhé příčce. 

Čtvrté místo obsadila domácí odchovanka Jana, Lukášova svěřenkyně, se svými 10 malými pivy. Je vidět, že Jana pod Lukášovým dohledem trénuje už nejeden pátek, a že si osvojila účinné triky a tahy svého trenéra. S tímto výsledkem se stala i průběžnou vítězkou ženské podkategorie tohoto závodu. 

Průběžné páté místo mezi pivopiči patří Tomovi, který tuto pozici obsadil s výsledkem 1 velkého a 7 malých vypitých piv. Vzhledem k dlouhodobým výsledkům je tento výkon naprosto fenomenální a Tom se tak stává skokanem sezóny. Při důslednějším průzkumu jsme došli k závěru, že Tomovu chuť podpořil čerstvý podbeskydský vzduch, pochutiny z grilu a příjemných 28°C v Novákovic bazéně.

Na průběžném šestém místě se s 6 malými kousky usadila závodnice Marky. I na ni je to pěkný výkon. Dle svých slov je její kondička poslední dobou velice bídná, pivo má na ni tlumící účinky a místo aby s každým vypitým pivem rostla její chuť, roste spíše míra její únavy. Upřímně jsme čekali poněkud silnější výsledek, vzhledem k tomu že před sebou má týden bez dětí.

V podkategorii víno si v první etapě závodnice Monča připsala 3 dvoudecky, to je velice hezký a stabilní výkon.

 

Do celkového výsledku se započítávají pouze piva vypitá na závodišti v Hnojníku, ale je fér zmínit průběh tréninkového rozklusání na Ondřejník. Naši čtenáři jistě ocení zveřejnění pikantních detailů z tréninkové fáze. 

Do peletonu závodníků se už ráno přidala závodnice Kdyby náhodou Verča, která se nenechala zastrašit historkami z včerejšího večera a už v půl desáté ráno lupla k snídani se všemi účastníky jednoho velkého nefiltrovaného Radka 12 v Nádražce ve Frýdlantu nad Ostravicí. Jeho pitím byla vyplněna  45 minutová pauza před odjezdem vlaku do Kunčic pod Ondřejníkem. A protože snídaně dělá den, rozhodli se  Jara s Lukášem a Verčou přihodit k velkému Radkovi ještě jednoho malého, aby se jim na Ondřejník šlapalo o něco lépe. 

Tato reportáž je naštěstí zaměřena na výkony v pivopití a ne ve šlapání do kopců. Takže tuto část dne nebudeme hodnotit, nicméně, celá pivopičácká skupina se na prvních vrcholu Skalka (964 m n.m.) odměnila lokem 13 Mighty Sounds California IPY od Obory, čímž alespoň částečně doplnili deficit živin a vitamínů spálených při výstupu. Další občerstvovací pauza byla na chatě pod vrcholem Ondřejník, kde si závodníci dopřáli pivo z Beskydského Pivovárku z Ostravice. Slunce neúprosně padalo a bylo načase vrátit se zpět na závodní okruh do Hnojníka.

 

Sobotní etapu s přehledem ovládl Lukáš, když si na tabuli výsledků připsal dalších 14 malých kousků. Jara, který do poslední chvíle nevěděl, zda se nebude muset sobotní pivní etapy vzdát a vrátit se domů do Rybníků plnit své rodičovské povinnosti, obsadil se 3 velkými a 4 malými druhé místo v sobotní etapě. Bronzovou příčku obsadila Verča se 6 malými kousky, avšak Jana ji se svými 5 malými a Luba se 3 velkými, dýchali z blízka na krk. Průběžné 6. a 7. místo v sobotní etapě pak obsadili Neřádi Marky a Tom, kteří si oba shodně připsali 3 malé piva. Monča udržela své vyrovnané tempo a na tabuli si připsala další 3 dvoudecky.  

 

Jak bývá zvykem, druhý den závodu, bývá vždycky o něco slabší. Z celkových statistik vyplývá, že první den bylo vypito 17,2 l piva a druhý den už jen 13,5 l. (Očividná nepřesnost výsledků je dána chybovostí v čepování, kdy byly čepovány piva pod mírou… V celkovém množství piv je však nepřesnost 0,8 l piva v normě a není nutno přepočítávat výsledky). 

 

Zdatným počtářům je jistě historický první šampion jistě znám, ale pro úplnost pojďme si to shrnout. 

Krásné 7. místo obsadila Kdyby náhodou Verča s 6 malými pivy. Jedná se o velice slušný výkon, vzhledem k její pouze jednodenní účasti.  

6. místo patří Marky s celkovým počtem 9 malých piv. 5. místo obsadil Tom, který svou ženu přepil o 1 malé a 1 velké pivo.

5. místo patří domácí závodnici Janě, která se 15 malými pivy propila k zisku pomyslné bramborové medaile. V podkategorii ženy se však stala celkovou vítězkou. 

Pomyslnou bronzovou medaili získává Luba, který se slabším sobotním výkonem propadl z průběžného 1.místa z pátku až na 3. příčku. Jeho celkových 10 velkých piv nestačilo na lepší umístění. 

Stříbrná příčka patří Jarovi a jeho 9 velkým a 4 malým pivům na kontě. Nutno však poznamenat, že ani výsledky před video korekcí by nestačili na první místo, které obsadil favorit závodu Lukáš s celkem 25 malými pivy, který se tak stává historicky prvním Hnojnickým žíznivcem.

V neposlední řadě musíme udělit titul Vinné královny Monči a jejím 6 dvoudeckám! 

Gratulujeme vítězům i všem zúčastněným a děkujeme za vytvoření přátelské atmosféry a dodržování pravidel fair play.

 

Generálním dodavatelem piva byl pivovar Obora.

Na čepu byl naražena Art of Hop #1 Superdelic, New England Session IPA.

 

 

  • Hnojnický žíznivec 2024
Přidat komentář